Turun Sanomat kirjoitti perjantaina (13.5.2016) nuorisotoimen leikkauspaineesta ja ongelmista löytää sopivia määriä säästöjä. Leikkauslistalle ovat mahdollisesti joutumassa myös kaupungin nuorisopalvelut ja -tilat. Turun Vihreät Nuoret ja Opiskelijat eivät voi hyväksyä lyhytnäköistä leikkaamista nuorten palveluista.

– Laadukkaat ja nuorta lähellä olevat palvelut ovat äärimmäisen tärkeitä. On selvää, että hyvinvoiva nuori on pienemmässä syrjäytymisriskissä. Jokainen panostus nuoriin on panostus kaupungin tulevaisuuteen ja jokainen leikkaus nuorilta on leikkaus kaupungin tulevaisuudesta, toteaa toinen yhdistyksen puheenjohtajista Kati Systä.

Nuorisotilojen asema nuorille on merkittävä. Nuorisotila on paikka, jossa nuori voi viettää vapaasti aikaansa turvallisessa ympäristössä pelkäämättä kiusaamista kannustavassa ilmapiirissä. Mahdollisista lakkautuksista voisi koitua monia suoria ja välillisiä ongelmia.

On tärkeää, että nuorisotiloja on tarjolla Turun jokaisessa osassa, sillä pitkät välimatkat motivoivat vain jäämään ulos, esimerkiksi paikalliselle ostoskeskukselle hengailemaan. Nuorelle kynnys lähteä kauas kotoa voi olla suuri, varsinkin jos tutut kaveritkaan eivät käy kauempana olevalla tilalla.

– Myös taloudellisesti vaikeina aikoina on pystyttävä katsomaan tulevaisuuteen. On täysin ymmärrettävää etsiä säästöjä kaupungin alijäämän ollessa useita miljoonia euroja. Säästöt olisi kuitenkin järkevää toteuttaa arvioimalla alakohtaisesti kuinka paljon ja mistä toiminnoista on mahdollista leikata, muistuttaa Turun ViNOn hallituksen jäsen Olli-Pekka Paasivirta.

Kaupunki odottaa vastuuttomasti 300 000 euron edestä järkeviä leikkauskohteita ilman takeita tällaisten löytymisestä. Juustohöylä, jonka nuorisolautakunnan puheenjohtaja Muhis Azizi (kok.) Turun Sanomien artikkelissa mainitsi, ei takaa kaupungille kestävää tulevaisuutta. Nuorilta leikkaaminen lisää pahoinvointia ja syrjäytymistä.

Turun vihreät nuoret ja opiskelijat vaatii päättäjiä unohtamaan nuorisotilat leikkauslistaltaan ja muistuttaa että ei kannata leikata toiminnasta, joka ennaltaehkäisee tulevaisuuden ongelmia ja tukee nuorten kasvua ja hyvinvointia.

 

Lisätietoja:

Kati Systä

kati.systa@vino.fi, 044 3005760

 

Olli-Pekka Paasivirta

ollipekka.paasivirta@gmail.com, 040 5054177

 

Materiaali aiheeseen liittyen:

sivulta 50 lähtien nuorisolautakunnan talousosuus budjetista: https://www.turku.fi/sites/default/content/uploads/atoms/content/uploads//ta_2016_ja_ts_2016-2019_kaupunginvaltuusto_16112015_sahkoinen_kirja.pdf

Tällä hetkellä nuorisolautakunnan budjetti 9 720 000e, 300 000e on 3% siitä. Kuitenkin vuonna 2014 on ilmeisesti leikattu aika rajulla kädella ? (17%)? –s.52 ensimmäinen taulukko